ASICS Stockholm Marathon

ASICS Stockholm Marathon

ASICS Stockholm Marathon, som oftast bara benämns som Stockholm Maraton, är Sveriges största maratonlopp. Loppet har arrangerats sedan 1979 och är idag ett mycket populärt lopp som även kan följas på TV. Denna folkfest går av stapeln i början av juni varje år och lockar löpare från hela världen. År 2018 var 20 000 löpare från fler än 100 länder anmälda. Antalet löpare som fullföljer loppet är dock betydligt färre, endast 14 460 löpare kom i mål 2018. Distansen för ASICS Stockholm Marathon är den officiella maraton distansen på 42 195 meter. Det arrangeras inga lopp med kortare distanser under maratonhelgen. Stockholm halvmaraton är ett separat event som äger rum i september varje år.

Medelåldern bland löparna är 42 år. 43 år är medelåldern bland de manliga löparna och 40 år bland de kvinnliga löparna. Du måste vara minst 18 år för att få delta i ASICS Stockholm Marathon, men det finns ingen övre medelgräns. Den äldsta deltagaren år 2018 var 89 år. År 2018 var också året då ASICS Stockholm Marathon firade 40 års jubileum. Detta firades bland annat med att för första gången introducera en ny bana. Tidigare har banan varit två snarlika varv runt Stockholm, men nu utökades banan så att löparna fick se mer av Stockholm. 13 personer har sprungit samtliga 40 stycken Stockholm maraton.

Banan

Sedan 2018 har Stockholm maraton fått en ny bana. Den klassiska tvåvarvsbanan har modifierats och inkluderar nu fler delar av Stockholm. Starten och målgången är densamma som alltid, det vill säga Stadion i centrala Stockholm. Efter starten springer löparna längs Valhallavägen ned mot Östermalm och Strandvägen. Skillnaden mot tidigare år är bland annat att första varvet nu är cirka 15 kilometer vilket är betydligt kortare än förut. Dessutom har sträckan på Södermalm utökats så att löparna ska få uppleva mer publik, samt har banan gjorts något plattare eftersom stigningen vid Västerbron exkluderats. Banan anses vara relativt lättsprungen då den är flack, men däremot kan vädret växla vilket kan göra loppet utmanande.

Kostnad och startgrupp

Kostnaden för att delta i ASICS Stockholm Marathon är 795–1 095 kronor. Avgiften ökar ju senare du anmäler dig. Om du anmäler dig cirka ett år i förväg är anmälningsavgiften 795 kronor. Mellan den 24 augusti till 28 oktober kostar det 920 kronor. 29 oktober till 3 februari kostar det 995 kronor och den 4 februari till 24 maj kostar det 1 095 kronor. Det går inte att avanmäla sig och få pengarna tillbaka, men däremot kan du sälja din startplats och byta namn mot en avgift. Startgruppen du tilldelas beror på tidigare meriter. Löpare kan ange tider från tidigare lopp för att bli seedade till en startgrupp.

Dryck och mat under och efter loppet

I startavgiften ingår en medalj, finisher t-shirt, en väska med föremål från sponsorerna samt mat och dryck under och efter loppet. Under loppet finns det 19 vätskekontroller där det serveras sportdryck och vatten. 11 av dessa serverar även någon form av mat eller snacks. Under loppets gång kan löpare bland annat få bananer, äppelbitar, buljong, energigel och saltgurka. Dessutom serveras kaffe och cola vid en station. Detaljerad information om näringsinnehåll samt exakt vad som kommer att serveras var finns att läsa om på ASICS Stockholm Marathons hemsida. Detta är framför allt viktigt om du har någon form av allergi. Efter målgång serveras sportdryck, vatten, chips, varmkorv, frukt med mera.

Reptider och praktiskt

Maxtiden för att komma i mål i ASICS Stockholm Marathon är 6 timmar. År 2018 utökades dock denna tid till 6,5 timmar på grund av det ovanligt varma vädret. Det är, precis som vid andra internationella maraton tillåtet att gå under loppets gång så länge du klarar reptiderna. Det är dock inte tillåtet att avvika från banan och ta några genvägar. Starten går klockan 12 då halva startfältet ger sig iväg. Klockan 12.10 startar de andra. Första reptiden kommer efter 21,1 kilometer då löparna måste hinna dit innan klockan 15.10. Nästa reptid är vid 27 kilometer klockan 16.00. Därefter 32 kilometer klockan 16.45 och slutligen målet klockan 18.10 om inget annat anges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *