Blodomloppet

Blodomloppet

De som grundade detta folkkära motionslopp hade en tanke och en vision om att uppmärksamma fler människor i Sverige på behovet av att donera blod till behövande och belysa att leva en mer hälsosam livsstil. Det första loppet som genomfördes år 1993 hade 500 deltagande och jämför man det antalet med loppet i Linköping år 2014 där otroliga 13 517 deltagande motionärer deltog kan man konstatera att Blodomloppet har haft en helt fantastisk utveckling under åren. Det startades från början i Sveriges två största städer, Göteborg och Stockholm. Idag 25 år senare så genomförs Blodomloppet på 17 olika orter runt om i vårt avlånga land.

Matjätten ICA har varit en huvudsponsor till alla tävlingar sedan 2002 och på de orter där tävlingen anordnas är de lokala blodcentralerna med och arrangerar. Blodcentralerna motiverar sina blodgivande kunder att delta med en rabatt på startavgiften i tävlingen. När man anmäler sig och betalar in avgiften för att delta får man också det som kännetecknar denna löpartävling allra mest, nämligen picknickkorgen! År 1998 infördes picknickkorgen lite på prov på några orter och det var när ICA gick in som huvudsponsor 2002 som picknickkorgen blev en stående del i tävlingen. Picknicken som deltagarna får efter målgång har blivit ett vinnande koncept och är väldigt viktigt för helhetsupplevelsen och gemenskapen som genomsyrar hela tävlingen.

Ökat intresse

Det finns många motionslopp runt om i landet som de senaste åren har tappat i antalet deltagare, men där skiljer sig Blodomloppet från mängden och har istället ökat från år till år i många av städerna som arrangerar loppet. Enkäter och undersökningar pekar på att Blodomloppets goda syfte med hälsa och blodgivning, är den centrala faktorn till att så många väljer att delta i loppet. Blodomloppet ger Sverige ett gigantiskt stort friskvårdsbidrag varje år genom att uppmärksamma vikten av blodgivning och genom att öka antalet blodgivare år efter år. Förutom Blodomloppets goda syfte så är den sociala biten och den goda stämningen kring loppet en stor anledning till att loppet är så populärt

Städerna där loppen arrangeras

Som sagt så genomfördes loppet första året i städerna Göteborg och Stockholm år 1993. Två år senare anslöt sig ännu en storstad, nämligen Malmö. Linköping och Umeå blev nästa städer att arrangera loppet år 1997. Mellan åren 1997 till 2000 tillkom Jönköping, Örebro, Hudiksvall och Uppsala, medan Umeå tog en paus på några år. Västerås, Visby, Borlänge, Luleå och Karlskrona hakade på och var alla igång med loppet under 2010. 2016 var det dags för Karlstad och Östersund och sedan 2017 även Halmstad. Sist i raden som har börjar arrangera loppet hittar vi Sundsvall/Timrå. Hitintills finns Blodomloppet i 17 orter i landet, förhoppningsvis tillkommer ännu fler städer med åren.

Distansen

Deltagarna startar i olika klasser för lag och individuellt, och även för tjejer och killar. Hur lång sträcka man löper kan man välja på själv, det är antingen 5 kilometer eller 10 kilometer som man kan välja mellan. Det finns även orter som arrangerar barnlopp och dessa ligger på antingen 600 meter eller 800 meter. Alla deltagare i Blodomloppet får en individuell nummerlapp och en tröja man kan springa i. Tröjan har en iögonfallande röd färg för att associera till blodets röda färg. När deltagarna kommer in i mål får alla deltagande löpare även en medalj som ett bevis på att man deltagit i och klarat av loppet.

Lilla Blodomloppet

2018 lockade Blodomloppet totalt 106 000 deltagare runt om i Sverige. Ett vinnande koncept genom åren är att loppen använder sig av omtyckta, natursköna och lättillgängliga platser. Många löpartävlingar tappar deltagare men Blodomloppet står stadigt och ökar fortfarande i antalet deltagare varje år. Blodomloppet för barn kallas för Lilla Blodomloppet och antalet deltagande där under 2018 var 2 925 stycken. Det finns inget krav på att man måste springa loppet, man kan såklart även promenera sträckan om man vill. Blodomloppet är populärt bland företag, kommuner och landsting på grund av att man kan anmäla lag. Det ökar motivationen bland anställa och det främjar friskvården, allt för att uppmärksamma och motivera till att donera blod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *