Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet gick av stapeln för första gången redan 1980 och har sedan dess växt till att bli ett av de största långloppen i världen om vi ser till antalet deltagare. Det är ett halvmaraton och sträckan du ska springa är 21,1 kilometer. Det är Göteborgs idrottsförbund som står bakom loppet som arrangeras i mitten av maj varje år. Du både startar och går i mål i vackra Slottsskogen. Du springer tillsammans med över 60 000 andra löpare så räkna med att det blir lite trångt på vägarna. Totalt så har över 1 miljon människor deltagit i loppet sedan starten och det fortsätter att öka varje år.

Göteborgsvarvet är öppet både för herrar och damer. Anledningen till att de arrangerar loppet är för att främja friidrottsverksamheten i området. Varje år är det omkring 4 000 funktionärer som engagerar sig för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Dessa kommer från olika föreningar inom regionen. Den vinst som görs på loppet investeras sedan i idrotten och går till olika ungdomsföreningar. Deltagarna springer ett varv runt Göteborg via Hisingen och kommer alltså i mål på samma ställe som de startade. Inspirationen bakom loppet var Stockholm maraton och de som grundade loppet ansåg att Göteborg skulle ha ett liknande lopp som vår huvudstad.

Hur anmäler du dig till loppet

Är du intresserad av att delta i Göteborgsvarvet gör du en anmälan direkt på deras hemsida. Din anmälan är inte komplett förrän du har betalt deltagaravgiften för loppet. Det går att betala både med kort och Swish. Du kan också anmäla en kompis, familjemedlem eller vem som helst som du tycker ska springa loppet. Då köper du ett presentkort också direkt på hemsidan. Är ni ett helt lag som ska springa tillsammans, till exempel från ett företag så går det att ordna så att ni alla får springa i samma grupp. Sedan 2011 är det också möjligt att springa loppet för välgörenhet och göra en god gärning.

Historia och deltagarutveckling

Det var Göteborgs friidrottsförbund som en gång i tiden grundade Göteborgsvarvet. Den dåvarande vice ordföraren Hans Byström reste då tillsammans med två kollegor upp till Stockholm för att hämta inspiration från Stockholm Maraton. De ville skapa ett liknande lopp i Göteborg men de tyckte att 42 kilometer var alldeles för långt. Lösningen blev då ett halvmaraton på 21 kilometer. Namnet Göteborgsvarvet kom man på för att deltagarna skulle springa just ett varv runt Göteborg. Första loppet gick av stapeln den 7 juni 1980. Vid det tillfället var det Heden som var startplats och Ullevi målgången. Då var det hela 30 grader varmt och runt 1 800 deltagare. Idag har det växt till över 60 000 deltagare.

Bra att veta inför loppet

Anmälningsavgiften för loppet varierar beroende på hur tidigt du väljer att anmäla dig till loppet. Den varierar mellan 695 kronor och 895 kronor. Tänk också på att det kan vara fullt om du anmäler dig för sent. Det finns olika startgrupper och vilken du hamnar i beror på dina tidigare resultat och erfarenhet. Du måste vara minst 17 år för att få delta i loppet. Under dagen som loppet tar plats så finns det flera startgrupper mellan 13.00-16.00. Din starttid baseras som sagt på vilken ranking du har. Om du rankas i en av de högre grupperna kommer du att ha mindre tid att ta dig i mål.

Sammanfattning

Göteborgsvarvet gick av stapeln första gången 1980 med 1 800 deltagare. Idag är det en helt annan historia och över 60 000 människor med varierande förutsättningar deltar i loppet. Det går av stapeln en gång per år i maj och du måste anmäla dig i förtid för att vara säker på att få en plats. Du behöver även betala en anmälningsavgift för att få vara med och springa loppet. I loppet deltar alla sorters löpare och även företag och grupper som springer tillsammans. Du kan även välja att springa för välgörenhet om du skulle önska detta. Varför inte ta chansen och klara ett av de största halvmaratonen som finns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *