Internationell status på svenska maratons

Internationell status på svenska maratons

Att springa ett maratonlopp är en oerhört stor prestation och det är allt fler som genomför en mara. Sveriges största maratonlopp är Stockholm maraton och det är också det lopp som får mest uppmärksamhet i utlandet. År 2018 var det den 40:e gången som loppet arrangerades i huvudstaden. Arrangörerna firade jubileet med en ny sträcka som även gav ett snabbare lopp. Varje år brukar omkring 15 000 – 20 000 personer springa loppet som anses vara ett av världens vackraste. Stockholms läge nära vattnet och de historiska husen göra att många turister gärna besöker staden, oavsett om de springer eller inte. För dig som löpare ger loppet en chans att uppleva staden på ett annorlunda sätt.

Under tidigt 1900-tal var löpning ett stor sport i Sverige och vid London-OS år 1912 rönte Sverige stora framgångar i maratonlöpning. Det gjorde att intresset för dessa långlopp blev större. Stockholm maraton har anordnats sedan år 1979 och är loppet som har störst intresse bland utländska löpare men det finns fler lopp i Sverige. År 2014 hölls det första maratonloppet i Helsingborg och redan första året blev det Sveriges näst största löpartävling. Sammanlagt anordnas det omkring 20 stycken maratonlopp årligen i Sverige men intresset från utlandet brukar inte vara särskilt högt. En anledning kan vara att de flesta loppen är relativt anonyma med bara omkring 500 tävlande.

Svenskt maraton

På ett 20-tal platser runt omkring i vårt avlånga land kan du springa ett maratonlopp. Några exempel är Båstad, Växjö och Östersund. Båstad maraton är även det ett vackert lopp som går nära vattnet. Start och mål är i centrala Båstad medan loppet springs runt Bjärehalvön. Loppet startade år 2010 och brukar hållas runt midsommar. Arrangörerna är Landskronabaserade klubben Joy Runners. Internationellt är detta inget stort lopp även om det finns en del deltagare från Danmark. Ett exempel är Dorte Dahl från Hilleröd. Hon blev år 2018 den bästa löparen i sin åldersgrupp när hon deltog i Ultra trail i Valencia. Kan fler kända löpare som Dorte delta, kanske Båstad maraton får högre internationell status.

Växjö maraton

Trots att endast 400 brukar starta är Växjö maraton ett av Sveriges största maraton. Löparna springer åtta varv på gång- och cykelbanor runt staden. Det första loppet i staden arrangerades år 1994. Internationellt sett är detta dock inget stort lopp. Sedan starten har endast personer som tävlar för en svensk klubb vunnit. Loppet går i oktober månad då det svenska vädret kan vara nyckfullt. Vissa år är det strålande sol och varmt medan regn och blåst kan försvåra för löparna andra år. Den bästa vinnartiden hittills har Patrik Gustafson från Brittatorp TK i Småland. Han slog banrekord när han sprang på den fina tiden 2.27,59 år 1999.

Göteborg maraton

Göteborg maraton, eller marathon som det ibland skrivs i samband med tävlingen, startade redan år 1972. Det har länge varit det tredje största maratonloppet i Sverige och år 2013 fullföljde 319 personer loppet. Staden brukar samtidigt arrangera en halvmara och det loppet är ännu mer populärt. Maratonloppet startar på Slottsskogsvallen och går till Hovås vid havet. Där vänder löparna innan de gör samma sträcka ytterligare en gång före målgång. Banan är relativt platt och anses ganska enkel att springa. För arrangemanget står klubben Solvikarna som ligger i Skatås i Göteborg. Loppet brukar avgå den andra helgen i oktober och år 2018 års upplaga var varm med hela 18 grader.

Sammanfattning av svenska maratonlopps status i utlandet

Statusen för de svenska maratonloppen i utlandet finns men är inte jättestor. Sveriges största lopp är Stockholm maraton och det är även det lopp som flest är intresserade av internationellt. De svenska loppen löper ofta runt vacker natur och även om du exempelvis springer Stockholms maraton får du ta del av utsikt över mycket vatten. Vi som bor i Sverige blir många gånger hemmablinda, men turister och andra som besöker landet påminner oss om hur vackert det är. Just naturen är någonting som kanske borde uppmärksammas mer när det gäller svenska maratonlopp. Att sälja in loppen och Sverige som något exotiskt kanske bidrar till att intresset från utlandet ökar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *