Jönköping maraton

Jönköping maraton

Jönköping maraton är ett nygammalt lopp som är möjligt att springa i de två olika distanserna, hel- och halvmara. Det startades och sprangs första gången på 1980-talet. Därefter låg loppet vilande i 33 år för att återuppstå år 2017. Det avgår på lördagen den fjärde helgen i augusti och för år 2019 blir datumet den 24 augusti. För den som vill njuta av maratondagarna till max, finns dock möjlighet att delta i aktiviteter som musikuppträdande redan ett par dagar innan själva tävlingen. År 2019 kommer bland annat Mendez och Norlie & KKV att uppträda. Förutom de två stora loppen, varav det längst är ett helmaraton, kommer det även finnas ett barnlopp.

Barnloppet heter MINI Jönköping Marathon och det springs på fredagskvällen. Beroende på vilken ålder barnet är i varierar sträckan. De allra yngsta upp till fem år springer 400 meter. Är barnen mellan sex och nio är sträckan 800 meter och barn i åldrarna tio till tolv springer 1 200 meter. Anmälningsavgiften bestämmer deltagarna själva och det kan swishas in på plats. Pengarna går till Erikshjälpens katastroffond – Barn i katastrofer. Det går även bra att swisha pengar tidigare till nummer 900 92 83, märk betalningen med “barnlopp”. Jönköping maraton vill att barnen ska ha roligt och understryker att loppen inte är tävlingar. Även du som vuxen kan har roligt under maratondagarna genom deltagande i Fun Run.

Fun Run

Loppet Fun Run är ett kortare lopp under Jönköpings maratondagar. Det mäter fem kilometer och det viktiga är att du, dina vänner eller arbetskollegor har väldigt roligt under tiden. Om ni vill kan ni även springa utklädda. Den som av en jury anses ha bäst kostymering vinner pris. Dessutom får alla som deltar en medalj. Loppet springs år 2019 på kvällen den 22 augusti och kostnaden för att springa är 250 kronor per person. Fun Run har plats för totalt 500 löpare och det är först till kvarn som gäller. I loppet kan appen RaceONE användas som ger möjlighet till GPS-spårning, live-video och resultat under hela loppet. På så sätt kan vänner och familj följa din väg.

Maratonloppet

Den stora händelsen är långloppet maraton. Det är enkelt att göra en anmälan både till helmaratonloppet och till halvmaran. Du anmäler dig på nätet via den officiella hemsidan och direkt efter ska du få en bekräftelse skickad till din mejl. Betalningen gör du direkt vid anmälan genom Swish eller kortbetalning. Företag som anmäler har också möjlighet att få en faktura. Kostnaden för loppen är 745 kronor för ett helmaraton och 595 för halvmaran. Observera att kostnaden blir högre ju närmre loppet som du anmäler dig. I anmälningsavgiften ingår vätske- och energikontroller längs banan, elektronisk tidtagning med chip som finns på namnskylten, en t-shirt, en så kallad goodie-bag efter målgång och ett träningspass med Team Runner´s HIGH.

Maxtider och bra information

De olika loppen har varierande maxtider. Det vill säga att du måste klara av att nå målet på dessa tider. För det längsta loppet gäller det att du klarar distansen 42 195 meter på högst sex timmar, halvmaran måste du springa på tre timmar. Distansen fem kilometer ska du klara på en timme och 15 minuter. För dig som ska delta i något av loppen kan det vara bra att veta att dusch och omklädningsrum finns att tillgå i Friskis & Svettis lokaler som ligger omkring 1,3 kilometer från start och målgång. Det är även Friskis som står för en energigivande uppvärmning på löpardagen. Maratonloppet startar i Knektaparken, inne på EXPO-området och målet är Munksjöbron i centrala Jönköping.

Starttider

För dig som ska springa maraton eller halvmaraton kan det vara bra att veta att dessa starter sker samtidigt på morgonen klockan 9.00. Runt loppet finns farthållare som hjälper dig att hålla det tempo som du önskar. Varje farthållare kommer att ha en specifik färg för att de ska bli enklare att följa. Det kan också vara bra att känna till att du som springer kan boka rum till subventionerat pris på tre olika hotell i staden. Behöver du tips på energidrycker finns sponsorn Enervit på plats under alla maratondagarna. De hjälper dig med råd kring hur du laddar upp inför och under loppet samt återhämtar dig på bästa sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *