Lilla Göteborgsvarvet och Minivarvet

Lilla Göteborgsvarvet och Minivarvet

Många löparintresserade känner säkert till Göteborgsvarvet som är ett halvmaratonlopp som sprangs för första gången år 1980. För de yngre är motsvarigheten Lilla Göteborgsvarvet eller Minivarvet beroende på ålder. Det lilla varvet kan du som är mellan sju och elva år springa. Är du mellan sju till tio år springer du 1,3 kilometer och är du äldre är sträckan 2,4 kilometer. För familjens allra yngsta arrangeras Minivarvet. Ingen nedre åldersgräns finns men du får inte vara äldre än sex år gammal. Detta lopp är 250 meter. Alla som deltar får en medalj och t-shirt för sin prestation. De båda loppen ingår i Göteborgsvarvets barnsatsning Fun Zone.

För de barn som vill delta i Lilla Varvet måste en anmälan göras. Det görs enkelt på Göteborgsvarvets hemsida. Loppet springs i Slottsskogen som är en central och mycket populär park för alla åldrar i Göteborg. Precis som i de större loppen startar barnen i olika grupper. Den första startar vanligtvis klockan elva och den sista brukar starta efter klockan tre på eftermiddagen. Samtliga starter avgår med tio minuters mellanrum. Alla som har anmält måste komma ihåg att hämta ut sin nummerlapp innan loppet startar. Nummerlappsutdelningen brukar börja på torsdagen innan loppet och håller på fram till och med lördagen på Svenska Mässan. På tävlingsdagen är det möjligt att hämta nummerlappen nära startplatsen i Frölundaborg.

För de allra yngsta

Är barnen mellan noll till sex år är de välkomna att delta i Minivarvet. Vissa kan behöva sina föräldrars eller annan vuxens hjälp med att ta sig runt. År 2017 deltog nästan 8 000 barn i detta lilla lopp som mäter 250 meter. Loppet arrangeras både på söndagen och på måndagen i tävlingsveckan som alltid är i maj. För detta lopp behövs ingen föranmälan utan den sker i samband med tävlingen, antingen direkt vid starten eller i Göteborgsvarvets Expo vid montern på Svenska Mässan. Att springa loppet kostar 80 kronor per barn. Barnen springer på gräs och du kan heja på dem utanför Björngårdsvillan i Slottsskogen där loppen avgörs.

Lilla Varvet Fun Zone

Hela området där barnaktiviteterna arrangeras kallas för Lilla Varvet Fun Zone. Området syftar till att låta barnen upptäcka rörelseglädje genom att testa på olika aktiviteter. Där har Göteborgsvarvets arrangörer Göteborgs Friidrottsförbund upprättat ett temporärt lekland med många roliga aktiviteter att prova på samt lekar och utmaningar. Lilla Varvet Fun Zone har öppet på söndagen i löparveckan och inträdet är gratis för hela familjen. Göteborgs Friidrottsförbund samarbetar med ett antal olika företag bland annat huvudsponsorn Stadium. Sats och Adidas är ytterligare två företag som möjliggör att barnaktiviteterna kan anordnas varje år i samband med eventet Göteborgsvarvet som har arrangerats sedan år 1980. Då sprang 1 800 löpare det allra första halvmaratonloppet.

Om Göteborgsvarvet

Tävlingen Göteborgsvarvet har med åren blivit mer än bara ett halvmaratonlopp. Idag arrangeras ett antal fler lopp, bland andra just Lilla Varvet och Minivarvet. Sammanlagt är omkring 4 000 funktionärer engagerade via olika friidrottsföreningar. Allt överskott som tävlingen får in går direkt tillbaka till idrottsrörelsernas ungdomsverksamheter samt till driften av Friidrottens hus. Att även satsa på barn- och ungdomslopp var därför naturligt för arrangörerna. Utöver ungdomsidrotten har Göteborgsvarvet tre områden som de fokuserar lite extra på. Dessa är hållbarhet, välgörenhet och folkhälsa. Deras miljötänk har bland annat lett till priset AIMS Green Award. Arrangörerna erbjuder alla deltagare på banan 21 kilometer gratis kollektivtrafik från torsdag till söndag i tävlingsveckan.

Rörelseglädje

Att barnen redan som unga får känna på rörelseglädje och prova på olika roliga aktiviteter är viktigt för att de senare upp i åldrarna ska fortsätta att vara fysiskt aktiva. Minivarvet och Lilla Varvet är därför även en insats för folkhälsan. Göteborgsvarvets arrangörer samarbetar sedan år 2012 med bostadsbolaget Gårdstensbostäder mot ett långsiktigt mål för ökat intresse av hälsa. Ett steg är exempelvis Lilla Varvets löparskola för barn. Utbildningen ska genomsyras av glädje och ska uppmana till rörelse, gemenskap och delaktighet. Löpning, samarbetsövningar och lekar varvas med teoretiska moment med fokus på hälsa i stort. Samtliga deltagare som vill springer sedan Lilla Göteborgsvarvet tillsammans på tävlingsdagen i maj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *