Midnattsloppet

Midnattsloppet

Midnattsloppet är ett löparevent där banan är en mil lång. Tävlingen arrangeras på sammanlagt fyra stycken orter, varav tre i Sverige och en i Finland. På samma gång som det är ett konditionslopp är det också en härlig atmosfär och en riktig folkfest. Loppen går i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors där banan kantas av underhållning. Namnet Midnattsloppet kommer av att du springer mitt i natten i den ljumma augustinatten. Loppet som numera är en tradition startades på 1970-talet då några Hammarbyare var ute mitt i natten och träningslöpte. De utvecklade sedan konceptet som de ville skulle vara en fusion mellan karnevalsstämning och träning.

 

Som förlaga och idé stod Rio-karnevalen. Därför valde man att ha underhållning längs gatan som på samma gång både skulle underhålla de som springer och publiken som hejar på löparna. Genom detta ville man inte bara förena idrott och kultur utan även få olika generationer att umgås på ett naturligt sätt. Stockholm var alltså först med att arrangera loppet som år 2016 fyllde 35 år i staden. År 2019 är det tio års jubileum i Helsingfors där loppet kallas för Midnight Run. Loppet gick i Malmö för första gången år 2012 och göteborgarna sprang första gången år 2007. I Stockholm springer fler än 40 000 löpare varje år.

Två av initiativtagarna

Två av de ursprungliga arrangörerna som fortfarande är med och anordnar loppen heter Willy Berggren och Ingvar Åström. De har sett hur loppet vuxit och spridits till allt fler städer. År 1982, som var det första år som Midnattsloppet gick, sprang 2 852 personer. Nu springer över 40 000 personer årligen bara i Stockholm. Willy har under alla år varit speaker för loppen och Ingvar har varit den som hållit i startpistolen. Sedan starten har nya idéer fötts och konceptet renodlats. Några år hade loppet i Stockholm en karneval som avgick innan själva loppet men den punkten är slopad till fördel för musiker, samba och annan underhållning.

Anmälan

Datumen för de olika städerna varierar från år till år men år 2019 kommer loppet i Stockholm att springas den 17 augusti, i Göteborg den 24 augusti och i Malmö den 7 september. Loppet i Helsingfors avgår den 31 augusti. Vill du anmäla dig görs det enklast direkt på Midnattsloppets hemsida. För att delta i det en mil långa loppet betalar du in en startavgift som år 2019 är som lägst 225 kronor. Då får du inte bara springa och lyssna på underhållning utan även en t-shirt från Adidas, tidtagning med mellantider, tillgång till dryck längs spåret och tilltugg vid målgång. Tack vare appar kan dina vänner också följa din språngmarsch.

Börja träna

För att få en så bra tid som möjligt på Midnattsloppet erbjuder arrangörerna dig ett träningsschema. Det är utformat av den välkände maratonlöparen Anders Szalkai och syftar till att du ska våga utmana dina egna gränser för att på så vis bli allt bättre. Just det programmet kan alla använda för att prestera bättre på loppet då du kan justera det och träna efter dina förutsättningar. Har du en tidsmässig drömgräns som du vill springa på har du istället möjlighet att välja programmen som heter Sub 60 eller Sub 45. De riktar sig till dig som vill springa milen under en timma respektive på tre kvart.

Att tänka på inför loppet

Vill du medverka i Midnattsloppet är det en rekommendation att du anmäler dig innan den 31 maj för år 2019 eftersom kostnaden då är lägre. Arrangörerna har satt en åldersgräns på 14 år för att få delta men uppmanar till att vuxna och ungdomar springer tillsammans. Det blir då en rolig sak att göra tillsammans där olika generationer möts på ett naturligt sätt. Är du under 16 år får du däremot inte delta i tävlingsklassen med tidtagning utan du kan endast springa för skojs skull. Alla som anmält sig ska få en bekräftelse till sin mejl med ett referensnummer som anges vid eventuella frågor som rör anmälan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *