Svenska maraton och löptävlingar

Svenska maraton och löptävlingar

Välkommen till denna sida om svenska maraton och löptävlingar! Här hittar du massor med information om löpning, maraton och andra kul löptävlingar runt om i Sverige. Löpning har de senaste åren blivit en mycket populär sport bland svenskar. Anledningarna till löpningens popularitet är många, bland annat att det är en sport som inte kräver massor med dyr och avancerad utrustning samt att det går att kombinera med vackra naturupplevelser. Dessutom finns det många utmanande och roliga löptävlingar runt om i landet vilket ger ytterligare motivation att snöra på sig löparskorna och ge sig ut i spåret. Här hitta du information om olika lopp och förhoppningsvis hittar du ett eller flera som passar just dig!

Alla kan bli löpare. Att vara löpare definieras av att man springer, oavsett distansen, hastigheten och personbästa. Det finns däremot många sorters löpare. Vissa gillar att springa för nöjets skull medans andra motiveras av att utmana sig själva och det finns verkligen ett lopp för alla. Oavsett om du är ute efter ett kul lopp med kompisarna, ett lopp för att förbättra ditt personbästa eller en rejäl utmaning, finns det ett löplopp för dig. Det finns kortare lopp för nya löpare samt erfarna löpare som gillar korta distanser. Det finns många fantastiska maratons och ultramaratons för dig som gillar långdistanslöpning och vill utmana dig själv.

Distanser och olika sorters lopp

Det stora utbudet med alla dessa lopp och tävlingar kan kännas överväldigande om man aldrig sprungit ett lopp. Här har vi sammanställt de främsta loppen i Sverige för att du lätt ska kunna hitta ett lopp som passar dig. En bra utgångspunkt är att fråga dig själv vilken distans och vilken sorts lopp du letar efter. Vanliga distanser är 5, 10, 21 (halvmaraton) samt 42 kilometer (maraton). Samtliga lopp längre än den klassiska maraton distansen på 42 195 meter benämns som ett ultramaraton. Ett ultramaraton kan exempelvis vara 43 eller 90 kilometer. I Sverige finns det såväl stadslopp, bland annat ASICS Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet, så väl som naturlopp som Ultravasan och Höga Kusten Trail.

Utrustning

En av de stora fördelarna med löpning är att det krävs relativt lite utrustning. Det absolut viktigaste utrustningen är ett par bra löparskor som är anpassade efter dig samt den terräng som du planerar att springa i. Om du tränar för att lopp i naturen och på stigar är en trailsko att rekommendera, men om du tränar inför ett maraton på asfalt krävs en sko med mer dämpning. Skon är en viktig investering för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din träning och ditt lopp. Vid träning inför långlopp kan det även vara bra att ha en klocka som mäter distans samt väska eller väst för dryck.

Vätska och dryck under träning och tävling

De flesta lopp har vätskestationer där det serveras vatten och/eller sportdryck och någon form av mat. Det är rekommenderat att du kollar upp vad som gäller för just ditt lopp. Framför allt vid längre lopp som maraton är det en viktig del i planeringen. Eftersom du är ute och springer i flera timmar måste du även träna på att dricka och äta under träning. De flesta lopp har detaljerad information på sin hemsida om vilken sportdryck som serveras. Du kan med fördel testa just den sportdrycken under träningen för att se hur kroppen reagerar. Om du vill ta en eller flera gels under loppen bör även dessa testas under träning.

Förberedelser

Förutom att träna att dricka och äta under ett lopp, så finns det mycket annat du bör tänka på när du förbereder dig inför ett lopp. Oavsett vilken distans du siktar på är det viktigt att du tränar på att springa den distansen. Om du siktar på ett särskilt tidsmål måste du även träna på att springa i det tempot som du avser att hålla under tävlingen. Vid längre lopp är det mycket viktigt att börja träna i god tid och successivt bygga upp musklerna och uthålligheten som krävs för att klara av ett långlopp. Ett första steg är att hitta rätt lopp för just dig, sen är det bara börja träna inför det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *