Tuffaste maratons och loppen i Sverige

Tuffaste maratons och loppen i Sverige

Löpning och extremsporter har exploderat i popularitet de senaste åren och det märks bland annat bland de många loppen som arrangeras. Löpare som letar efter en riktig utmaning behöver inte åka utanför Sveriges gränser för att hitta ett roligt lopp. I Sverige arrangeras nämligen flera fantastiska lopp som håller hög internationell standard. Vårt svenska klimat bjuder på en extra utmaning då det kan bjuda på såväl kyla och hetta som regn och sol. Många av loppen erbjuder dessutom fantastisk natur och fina vyer. Det innebär att många av de svenska loppen står ut även i den internationella konkurrensen vilket bidrar till att löpare från hela världen kommer till Sverige för att delta i olika lopp.

I Sverige finns flera välrenommerade halvmaratons, maratons och ultramaratons. Det mest berömda är ASICS Stockholm Marathon som lockar omkring 20 000 löpare från hela världen varje år. År 2018 deltog löpare från 103 olika länder. Ultravasan är en ordentlig utmaning där löpare i augusti kan springa i det klassiska Vasaloppsspåret från Sälen till Mora. Ultravasan är ett ultramaraton och finns i distanserna 45 respektive 90 kilometer. Höga Kusten Trail är ett annat ultralopp i makalös natur och går igenom djupa skogar, höga berg och vacker kust. För löpare som vill ha en utmaning och folkfest, men en kortare distans är Göteborgsvarvet att rekommendera. Detta halvmaraton går av stapeln varje vår i Göteborg och bjuder kuperad stadslöpning.

ASICS Stockholm Marathon

ASICS Stockholm Marathon är det största och förmodligen det mest berömda maratonloppet i Sverige. Varje år ställer sig närmare 20 000 löpare sig på startlinjen och löper 42 kilometer runt Stockholm. Banan ändrades 2018 och är numera relativt flack (stigningen till Västerbron har tagits bort), men det betyder dock inte att det är ett lätt lopp. Tvärtom är ASICS Stockholm Marathon ett rejält kraftprov. Loppet äger rum i början av juni varje år och vädret kan variera mycket från år till år vilket kan vara utmanande för många löpare. Vissa gånger är det 12 grader och ösregn och andra gånger är det närmare 30 grader och strålande sol.

Ultravasan 45 & 90

Ultravasan är ett av de tuffaste loppen i Sverige. Loppet går i Vasaloppsspåret, men istället för att åka skidor från Sälen till Mora så tar man sig till fots däremellan. Den ursprungliga sträckan är 90 kilometer, men loppet erbjuds även som ett 45-kilometerslopp. Starten för 90-kilometersloppet går klockan 5.00 på morgonen innan soluppgången i Mora och löparna måste komma i mål innan klockan 20.00 på kvällen. Starten för 45-kilometersloppet går klockan 9.00 på morgonen i Oxberg och målgång måste ske innan klockan 20.00. Varm mat och dryck serveras under loppet och 90-kilometerslöparna kan även få en drop-bag (en väska med ombyte) skickad till sig halvvägs i loppet.

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet är det perfekta loppet för dig som vill utmana dig själv, men som inte är redo för ett maraton eller ultramaraton. Loppet är 21,1 kilometer och är ett av de lopp i världen som lockar flest deltagare. År 2012 var Göteborgsvarvet världens största lopp sett till antal deltagare där fler än 44 000 löpare tog sig i mål. Göteborgsvarvet äger rum i mitten av maj varje år och precis som vid Stockholm maraton kan vädret vara ostadigt vilket bidrar till svårigheten. Loppet är dock mycket vackert och går ett varv runt Göteborg. Loppet är känt för att locka till sig stora publikskaror som hejar på löparna.

Höga Kusten Trail

Höga Kusten Trail har många gånger benämnts som Sveriges vackraste lopp. Loppet är 43 kilometer och erbjuder höjdpunkterna från det vackra naturområdet utanför Örnsköldsvik. Loppet finns även som 25 kilometerslopp. Här kan löpare springa, jogga eller gå igenom djupa skogar, höga berg och längs vackert kustlandskap. Underlaget och höjdskillnaderna utgör den stora utmaningen i detta lopp. Här måste löpare ta sig upp på toppen på ett 294 meter högt berg. Som belöning får du dock makalöst vacker utsikt över berg och vikar. Höga Kusten Trail anses vara ett av Sveriges mest tekniskt svåra med mycket branta partier och svår terräng. Det finns check points, men löpare förväntas vara självförsörjande och bära med sig sin egna vätska och energi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *