Vårruset

Vårruset

Vårruset är ett motionslopp utan prestationskrav som har anordnats varje år sedan dess start år 1988. Loppet riktar sig till tjejer och kvinnor i alla åldrar, och sträckan är fem kilometer. Du kan springa, lufsa eller gå. Huvudsaken är att du deltar och har roligt under tiden. Varje år arrangeras Vårruset över hela landet och år 2019 är 21 städer med på tåget. Starten tar Malmö hand om den 2 maj och årets Vårrus avslutas den 13 juni i Umeå. Om du vill delta i en grupp med sammanlagt minst sex deltagare kommer livsmedelsbutiken Coop att bjuda alla er tjejer på en picknickkorg som kan avnjutas efter loppet.

Vårruset som verkar växa i storlek för varje år, arrangeras av Marathongruppen i samarbete med friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Därtill hjälper lokala idrottsklubbar i hela landet till att skapa vårens största löparfest för kvinnor. Överskotten går till 100 procent tillbaka till idrottsklubbarna och deras arbete för bland annat rörelseglädje, hälsa och ungdomar. Ruset har fått ett extra uppsving och större spridning sedan ambassadören Marie Serneholt blev ansiktet utåt för eventet. Marie är sångerska, programledare och driver även en populär blogg. I sina sociala kanaler gör hon reklam för loppet och sprider löparglädje till alla oavsett vilken nivå som de ligger på när det gäller löpning.

Städerna som medverkar

Loppet rör sig från sydliga Malmö till nordliga Luleå mellan den 2 maj och 13 juni år 2019. Datumen kan dock variera mellan olika år. Ett axplock av de övriga städer som också arrangerar ett Vårrus är Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Vänersborg, Jönköping, Örebro, Stockholm, Falun, Östersund och Umeå. Samtliga datum när loppen genomförs kan du finna på den officiella hemsidan för Vårruset. Tänk på att datumen varierar från år till år. Till skillnad från andra lopp som ofta går en lördag eller söndag brukar Vårruset hållas mitt i veckan på en kväll. Det gör att exempelvis arbetskompisar många gånger tar sig runt tillsammans och avslutar med en trevlig picknick.

Anmälan

För att delta i Vårruset måste du vara anmäld. En anmälan kan göras individuellt eller som en grupp med minst sex deltagare. Varje lopp har två klasser och du kan välja vilken du vill springa i. En kallas för “Fun Run” där du deltar utan krav på prestation. Den andra klassen är till för dig som vill springa på tid och kallas därför Tidtagningsklassen. Att delta i Vårruset kostar olika mycket beroende på när loppet går och när du anmäler dig. Ju tidigare desto billigare. Observera att Tidtagarklassen är som regel dyrare är “Fun Run”. För år 2019 kostar det 275 kronor att springa på tid om du anmäler dig senast den 14 januari.

Miljö, grön mat och Barncancerfonden

Genom att delta i Vårruset bidrar du till miljön och skänker samtidigt pengar till Barncancerfonden. Sedan några år tillbaka är Coop samarbetspartner och sponsor. Förutom att skänka en picknickkorg arbetar de för en grönare värld där allt fler väljer bort en kost med kött. Vegetarisk mat hör samman med en hälsosam livsstil där också träning ingår som en naturlig del i vardagen. På ett enkelt och roligt sätt vill de sprida kunskapen om vilken mat som är bra för dig och för planeten. Coop kommer i samband med loppen även att anordna aktiviteter i alla 21 städer. I samband med loppen kommer även Barncancerfonden att sprida viktig information om sjukdomen och ge möjlighet att skänka pengar.

Viktiga frågor och svar

Alla tjejer och kvinnor är välkomna att delta i loppet från 13 år och uppåt. Är du elva år men ändå vill medverka går det bra i en vuxens sällskap. Deltar du och dina vänner i Fun Run kan ni inte se någon officiell sammanställning av tid och placering. Däremot kan du själv mäta din tid genom olika appar som du kan ladda ner till din mobil. Starttiderna för loppen varierar mellan de olika städerna och du rekommenderas därför att noga kontrollera starttiden för just din stad. Är flera deltagare anmälda får endast den som gjort gruppanmälan en bekräftelse på mejl men namn på samtliga anmälda ska finnas med i mejlet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *