På SM finns det fem individuella tävlingsdistanser samt stafett. De har olika längd och karaktär. Förutom ultralång distans där alla startar samtidigt så har de inviduella distanserna individuell start med 1-3 minuters startmellanrum.

Orienterings SM 2017 i Region Örebro Län arrangerar alla juniorernas och seniorernas SM distanser. I de inviduella distanserna har juniorerna två åldersklasser – upp till och med 18 år samt 20 år, det vill säga Damer 18, Herrar 18, Damer 20 och Herrar 20. Seniorklasserna är Damer 21 och Herrar 21 och där får alla delta oavsett ålder. I stafetterna finns klasserna Herrar respektive Damer 21 (dvs seniorer) och Herrar respektive Damer 20 (dvs juniorer).

 

Långdistans – den klassiska distansen

Långdistans hette tidigare klassisk distans och är den ursprungliga distansen. För både dam- och herrseniorerna ligger segrartiden på omkring 90 minuter. För juniorerna är segrartiderna något kortare. Distanserna i respektive klass anpassas därefter beroende på hur tuff terrängen är.

Långdistansen karaktäriseras av vägvalsbedömning och fysisk utmaning. Sträckorna mellan kontrollerna varierar i både längd och riktning. Själva kontrollen kan vara placerad på en relativt enkel plats då det är vägvalet till kontrollen som är det avgörande.

 

Medeldistans – teknisk orientering

Segrartiderna är runt 30-35 minuter för både damer och herrar, vilket betyder att damerna har 3,5-5,5 kilometer medan herrarna har 4,5-6,5 kilometer. Juniorerna ska ha samma segrartid och har därför något kortare distanser än seniorerna.

Medeldistansen är karaktäristisk för sitt krav på koncentration och teknisk skicklighet som krävs av löparna under hela banan. Kontrollerna är svårare placerade än på långdistansen. Därför måste löparna anpassa både teknik och löphastigheten för att ta sig fram så fort som möjligt – men inte så fort att de gör misstag!

 

Sprintdistans – snabba beslut i hög fart

Sprintdistans har 12-15 minuters segrartid och genomförs antingen i närområden till bebyggelse, eller helt inne i park- och stadsmiljö. På SM kommer sprinten att gå mitt i centrala Örebro.

Sprintens karaktäriseras av orientering i hög fart där löparna måste ta snabba vägvalsbeslut en detaljerad urban miljö. Den med smartast vägval, bäst fokus och snabbaste löpningen kombinerat kommer stå som vinnare i denna intensiva och rafflande tävling.

 

Natt – ensam i mörkret med ett lyse

På SM körs nattorienteringen på kvällen efter mörkrets inbrott och har liknande segrartid som på långdistans, det vill säga 90 minuter för seniorerna och något kortare för juniorerna. Då man inte ser lika långt med endast en pannlampa i mörkret måste löparna använda sig av tydliga terrängföremål och ha bra koll på kompassriktningen när de navigerar sig i natten till de reflexbeklädda kontrollerna.

 

Ultralångdistans – extrem fysisk utmaning och vägvalsbedömning

Detta är den längsta distansen inom grenen orientering. Segrartiden för seniorerna ligger kring 2,5 timmar. Juniorerna har något kortare segrartid.

Ultralångdistansen är extremt fysiskt utmanande. Precis som på långdistansen är det viktigt att kunna hantera snabba och smarta vägvalsbedömningar, vilket inte är helt lätt efter 2 timmar när benen skriker av mjölksyra, man är matt i kroppen och trött i huvudet. Den som inte håller huvudet kallt hela vägen in till mål gör lätt misstag mot slutet av banan.

På SM startar alla i samma klass samtidigt, i så kallad masstart. För att man inte bara ska kunna springa efter någon annan (så kallad ”hängning”) så använder sig banläggarna av olika så kallade spridningsmetoder. Det betyder att löparna har olika kontroller, men de vet inte alltid när detta sker. För att det ska bli rättvist så gör dock banläggarna så att i slutändan kommer alla ha sprungit förbi samma kontroller. Det kan man till exempel göra genom att ha en kontroll där olika slingor utgår ifrån.

 

Stafett – ”kamp man mot man/kvinna mot kvinna”

I stafetten startar alla lag i samma klass samtidigt och varje lag har tre sträckor. För att man inte bara ska kunna springa efter någon annan (så kallad ”hängning”) så använder sig banläggarna av olika så kallade spridningsmetoder. Löparna vet inte innan vilka som kommer ha samma kontroller som en själv eller vilka kontroller som är gemensamma för alla. Detta blir ett taktiskt man mot man/kvinna mot kvinna spel där man måste lita på sig själv men samtidigt dra nytta av de andras fart och vägval.

Källa: orientering.se

Share