Sprint SM, 2-4 juni – individuellt och stafett

Se startlistor, PM, trafik-PM, avlysta områden med mera på Eventor.

Inbjudan till Sprint-SM 2017
Tävlingsinformation Sprint-SM individuellt.
Tävlingsinformation Sprint-SM stafett.

Samlad publikinformation 3-4 juni

Vill du eller din hejaklack också springa så anordnas Örebro City Sprint samma helg. Under de individuella publiktävlingarna finns även öppna klasser där du kan jämföra dig med löparna i H/D-21 klasserna.

Arrangör: Almby IK
Tävlingsområde: centrala Örebro.
Arena: en arena för kvaltävlingarna och en arena för finalerna. Här hittar ni det avlysta området.
Avlyst område extra information: I enlighet med tävlingsregler från Svenska Orienteringsförbundet är angivet tävlingsområde ”avlyst” från träning och tävling från dagens datum tom. den 4 juni 2017. Träning i området med karta eller annan motsvarande utrustning för vägvalsträning är inte tillåten under någon tid fram till tävlingsdagen. Avlysningen gäller alla personer som genom sin kunskap om området kan påverka resultatet i mästerskapstävlingarna. Det innebär även att den som inte är med i tävlingen, inte heller får träna i området, om denne senare överför sådan kunskap till någon av deltagarna i mästerskapet.

Det är tillåtet att vistas i och passera genom området på allmänna vägar och gångbanor utan att karta eller motsvarande utrustning används.

Terräng: Områdena för kval och finaler är av varierande urban karaktär. Här finns både bostadsområden, parker och citykvarter. Ingen skogsmark finns inom tävlingsområdena.

Banläggare: Christer Tapper (Almby IK) och Martin Regborn (Hagaby GOIF).
Karta: Ritas 2016-2017 av Mats Carlsvärd

Kartprov

Utsnitt ur den karta som användes vid WRE Örebro City Sprint 2016. Ritad av Mats Carlsvärd som också ritat årets kartor.

Några ord från banläggarna Martin Regborn och Christer Tapper

Då vi tidigare aldrig lagt banor tillsammans fick vi tänka till vad vi ville skapa. I grund och botten vill vi kunna bjuda på banor som vi själv skulle ha tyckt varit roliga att springa. Vill man få en uppfattning om vad vi tycker är en bra sprint tycker vi att man ska titta på banorna från världscupsprinten i Polen den 1:a maj 2016.

-Inför mästerskap och världscup är förberedelserna minutiösa. På den gamla kartan över det aktuella området lägger vi som landslagslöpare ett stort antal teoretiska banor och försöker sätta oss in i hur banläggaren tänker, säger Martin.

Vår tanke som banläggare blir därmed att ta det ytterligare ett steg och lägga sträckor som löparna kanske inte hade förväntat sig på förhand. Att vara nollställd på startlinjen och snabbt anpassa sig tror vi blir en bra taktik. Men bra förberedelser är förstås aldrig dåligt om man satsar på SM-guld.

Vi tror inte på ”banläggarfällor” eller ”definitionssprint” utan på rättvisa banor, men den som utnyttjar tillfällen där det erbjuds möjligheter att ta en extra titt på kartan och att läsa in framåt kommer belönas.

Terrängbilder

Sprinterlöpare i slottsmiljö

Sprint-SM Terrängbild 1 Sprint-SM Terrängbild 2

 

Tävlingsledare
Lasse Lundberg
Email: lasse.lundberg@telia.com

 


Almby IK

Almby Idrottsklubb bildades den 23 september 1923 av 23 ynglingar som ville spela fotboll och bandy. Redan samma år arrangerade klubben fotbollsmatcher, terränglöpnings- och skidtävlingar. Idag har klubben mer än 500 medlemmar och en egen klubbstuga, Ljungstugan. Den ligger vid Markaskogen och Markaspåret, strax söder om Universitetet.

Orientering har klubben bedrivit framgångsrikt sedan 1929. Allt från yttersta elit till ansvarig för stora kvalitetsarrangemang finns i historien. Tävlingen Almbyträffen var t.ex. under 1970-talet en årlig tävling med över 3000 deltagare där vi redan då provade TV-sändningar och start från ramp på arenan för elitlöpare. Föreningen var också huvudarrangör för O-ringen 1979 när tävlingen saknade en sådan. Utan Almby IKs insats riskerade hela tävlingen att ställas in.

Orienteringsverksamheten är idag inriktad på att få så många som möjligt – unga och gamla – att ägna sig åt orientering för tävlingsdramatik, friskvård och meningsfylld fritid. Föreningen har idag återigen en omfattande ungdomsverksamhet inom orientering och vi ser med stor optimism på framtiden.

Läs mer på Almby IKs hemsida.

Share